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CCC-Notice-4-of-2023 

 
REVISED PRACTICE NOTE REGARDING THE COMMISSION’S INTERPRETATION 
OF THE TERM “OPERATE” UNDER THE COMESA COMPETITION REGULATIONS 
AND THE APPLICATION OF RULE 4 OF THE RULES ON THE DETERMINATION OF 

MERGER NOTIFICATION THRESHOLDS AND METHOD OF CALCULATION  
 
The COMESA Competition Commission (the “CCC”), having received several queries 

from merging parties, their legal representatives and other stakeholders in relation to the 

application of certain merger control provisions, hereby issues this revised Practice Note 

to guide the interpretation of the term “operate” under the COMESA Competition 

Regulations, 2004 (the “Regulations”) and the COMESA Competition Rules, 2004 (the 

“Rules”) and the application of Rule 4 of the Rules on the Determination of Merger 

Notification Thresholds and Method of Calculation (the “Rules on the Determination of 

Merger Notification Thresholds”). 

i) Interpretation of the Term “Operate” 

Article 23 of the Regulations establishes the jurisdiction of the CCC to assess mergers 

having a regional dimension. Under the aforementioned Article, the term “operate” is 

central to its application. Article 23 is invoked when “...both the acquiring firm and target 

firm or either the acquiring firm or target firm operate in two or more Member States...”.  

Whilst the Regulations have not defined the term ‘operate’, paragraph 3.9 of the COMESA 

Merger Assessment Guidelines, 2014 (the “Merger Guidelines”) states that, for purposes 

of Article 23 (3)(a) of the Regulations, an undertaking is considered to operate in a 

Member State if its operations in that Member State are substantial enough for a merger  

to have an appreciable effect on trade between Member States and restrict competition 

in the Common Market. Further, the Merger Guidelines state that “…an undertaking 

operates in a Member State if its annual turnover or value of assets in that Member State 

exceeds US$ 5 million…”.  
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It should be noted that at the time the Merger Guidelines became applicable, the 

prescribed merger notification thresholds envisaged under Article 23(3)(b) of the 

Regulations, were set at US$ 0. This effectively meant that all merger transactions 

satisfying the regional dimension requirement of Article 23(3)(a) of the Regulations were 

required to be notified to the CCC, irrespective of the magnitude of the merging parties’ 

operations in the Common Market. In line with the Regulations’ objectives, the CCC 

sought to only capture those mergers likely to affect trade between Member States and 

restrict competition in the Common Market. As a result, the Merger Guidelines attached 

a quantitative definition to the term ‘operate’, to mean the turnover or value of asset in a 

Member State to be at least US$ 5 million.  

All stakeholders are hereby informed that following the enactment of the Rules on the 

Determination of Merger Notification Thresholds in 2015, the definition of the term 

‘operate’ under paragraph 3.9 of the Merger Guidelines is no longer applicable. For the 

purpose of determining whether or not a merger is notifiable to the Commission or 

whether or not an undertaking operates in the Common Market, the extent and magnitude 

of the turnover derived by or value of assets of the undertaking in a Member State is 

immaterial (i.e., even if turnover or value of asset is below $5 million) in so far as the 

notification thresholds are met". The CCC, therefore, will no longer apply the quantitative 

criteria set out under Paragraph 3.9 of the Merger Guidelines in determining the operation 

of undertakings in Member States. Hence, for purposes of merger notification in line with 

Article 23 of the Regulations, all stakeholders should refer to Rule 4 of the Rules on the 

Determination of Merger Notification Thresholds which stipulates that: 

 “Any merger where both the acquiring firm and target firm, or either the acquiring or the 

target firm, operate in two or more Member States, shall be notifiable if: 

a) the combined annual turnover or combined value of assets, whichever is higher in 

the Common Market of all parties to a merger equals to or exceeds US$50 million; 

and 

b) the annual turnover or value of assets, whichever is higher, in the Common Market 

of each of at least two of the parties to a merger equals or exceeds US$10 million,  

unless each of the parties to a merger achieves at least two-thirds of its aggregate 

turnover or assets in the Common Market within one and the same Member State.” 

ii) Application of Rule 4 of the Rules on the Determination of Merger 

Notification Thresholds 

Rule 4 is cumulative and must be satisfied in its entirety for a merger to be notified to the 

CCC. Accordingly, the CCC shall apply Rule 4 as follows: 

Firstly, Regional Dimension must be satisfied. This is contained in the chapeau of Rule 4 

which requires the merging parties to operate in at least two COMESA Member States. 
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Further, it gives the following alternative scenarios under which merging parties can 

operate in Member States namely:  

a) Both the acquiring firm and target firm, each can operate in at least two Member 

States;  

b) The acquiring firm can operate in at least two Member States, while the target firm 

can operate only in one Member State;  Or 

c) The target firm can operate in at least two Member States, while the acquiring firm 

can operate only in one Member State. 

Hence, the CCC shall consider the Regional Dimension to be met where at least one of 

the parties to the merger operates in at least two COMESA Member States. Therefore, in 

instances where there are only two parties to the transaction, that is, one acquiring firm 

and one target firm, whereby one of the parties does not operate in at least one of the 

Member States; this transaction will not be notifiable.  

Regional Dimension will therefore be met once any of the above scenarios is satisfied 

and if they are, the next step is to confirm whether Rule 4(a) is satisfied. Rule 4(a) must 

be satisfied by confirming that either the combined annual turnover or combined value 

of assets in the Common Market of all the parties to the merger is at least USD 50 million. 

The CCC will choose the higher value between the combined turnover and the combined 

value of asset, and verify whether it meets the thresholds. 

As an illustration, party A intends to acquire party B. Party A derives turnover of USD 40 

million and holds an asset value of USD 25 million in the Common Market. Party B derives 

turnover of USD 20 million and holds an asset value of USD 30 million in the Common 

Market. For purposes of considering Rule 4(a), it is noted that the parties’ combined 

annual turnover in the Common Market (USD 60 million) is higher than their combined 

asset value (USD 55 million). The annual combined turnover will therefore be considered 

for purposes of confirming whether Rule 4(a) is satisfied, in which case, the Commission 

shall proceed to consider Rule 4(b).  

To satisfy Rule 4(b), it should be demonstrated that the annual turnover or the value of 

asset, whichever is higher, of each of at least two of the parties to the merger in the 

Common Market is at least USD 10 million. The application of either annual turnover or 

value of asset under Rule 4(b) shall be adopted independent of the measure used under 

Rule 4(a). The CCC will choose the higher value between the annual turnover and the 

annual value of asset for each party in the Common Market, and verify whether it meets 

the thresholds. 

In the example provided, regard shall be had to each party’s turnover or value of asset, 

whichever is higher, in the Common Market. Therefore, for party A, turnover will be the 

relevant measure against which the threshold will be applied as its turnover is higher than 
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its value of asset, whilst Party B’s value of asset will be considered as it is higher than its 

turnover.   

The final step in applying Rule 4 is to confirm if the 2/3 exemption rule applies. It is 

important to note that the 2/3 exemption rule is flexible to allow considering either asset 

values or turnover independent to that used in 4(a) and 4(b). It follows therefore that as 

long as each party to the transaction achieves 2/3 of its aggregate turnover or value of 

assets in one and the same Member State, the merger transaction does not fall within the 

jurisdiction of the CCC but under the scope of any national competition law where the 

notification requirements are met. For purposes of emphasis, as long as either the 

aggregate value of assets or aggregate turnover of each of the parties to the transaction 

is achieved in one and the same Member State, the exemption is triggered regardless of 

the measure used in 4(a) and 4(b). 

This Practice Note also addresses the interpretation of Rule 4(a) and 4(b) of the Rules on 

the Determination of Merger Notification Thresholds. The CCC wishes to clarify that the 

Rules on the Determination of Merger Notification Thresholds have not made any 

reference to a target firm or acquiring firm with regard to the USD 50 million and USD 10 

million thresholds. The Rules have referred only to “parties”. Therefore, it is possible that 

the thresholds may be met by only the acquiring firm(s) or the target firm(s) in particular 

where there is more than one acquirer and/or targets to the transaction. 

This Practice Note replaces Practice Note 1 of 2021 which was issued on 13 February 

2021 and suspended on 8 August 2022 
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